Skip to content

Svetovni festival praženega krompirja

Prvo soboto v mesecu septembru je v Črni na Koroškem dišalo po praženem krompirju, kjer je  potekal letošnji Svetovni festival le-tega in to že štiriindvajseti.

To ni tekmovanje, ampak festival, pravijo organizatorji. Vsako leto ga praviloma v drugem kraju organizira Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi.

Festival »Restana repica«, v Črni na Koroškem je potekal v skupni organizaciji naslednjih društev Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi, Občine Črna na Koroškem in Turističnega društva Črna na Koroškem.

Na festivalu se zberejo številni ljubitelji in pripravljavci te kultne jedi. Tokrat se je zbralo  53 ekip, tudi kakšna iz tujine, vsaka pa je po svojem receptu in ob upoštevanju desetih zapovedi za pražilce pripravila jed iz 50 kilogramov krompirja.

Na vprašanje zakaj prav pražen krompir in ne pečen ali kakršenkoli drugi, se odgovor glasi: “Pražen krompir je stara jed, h kateri se je v času mastnega pomfrita treba vse bolj vračati, poleg tega pa lahko pražen krompir pripravimo na mnogo načinov.”

Festival je tudi priložnost za vse lokalne ponudnike, gostince, pridelovalce in druge, da se predstavijo.

In kot se glasi slogan festivala ZA DOMOVINO S PRAŽENIM NAPREJ, se bo TD Dobova udeležilo naslednjega jubilejnega 25. svetovnega festivala praženega krompirja v Šenčurju dne 6. septembra 2025.

                            Predsednica TD Dobova Branka Stergar    

                                                                               

error: Vsebina je zaščitena !